Wednesday, July 6, 2016

Εθνικός Κήρυξ: Η όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» στην Πλατεία Αθηνών Αστόριας (βίντεο)





Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιούλιος 6, 2016. Μια ασυνήθιστη έκπληξη περίμενε τους θαμώνες και τους επισκέπτες της Πλατείας Αθηνών το βράδυ της Τρίτης, καθώς το συνηθισμένο πρόγραμμα της Ελληνικής Βραδιάς περιελάμβανε όπερα και μάλιστα αφιερωμένη στην ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ειδικότερα, οι οργανωτές τόνισαν ότι αυτή η παράσταση ήταν αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, στην Βραζιλία.
Η παρουσία των συντελεστών δεν ξένισε καθόλου το κοινό, αλλά αντίθετα προκάλεσε το ενδιαφέρον τους και ταίριαζε απόλυτα με το περιβάλλον και τα αγάλαματα της Πλατείας.

Τίτλος της Οπερας «Ολυμπιακή Φλόγα», γραμμένη απο τον Παναγιώτη Καρούσο. Για πρώτη φορά η όπερα παρουσιάστηκε, στη σκηνή του Λίνκολν Σέντερ, τον περασμένο Μάρτιο. Θέμα της σε δύο πράξεις ο μύθος του Ηρακλή (στην πρώτη πράξη) με ποιήματα του Ομήρου. του Πίνδαρου και του Ησίοδου και  στην δεύτερη πράξη στοιχεία απο την τραγωδία του Σοφοκλή «Τραχίνιαι», που είναι γνωστό για την αρνητική εμφάνιση του Ηρακλή.
PLATIA ATHINON GREEK NIGHTS OLYMPIC FLAME OPERA BY P.KAROUSOS JULY 5,2016 DSC_5034
Στην απόδοση της όπερας συμμετείχαν στον ρόλο του Ηρακλή ο τενόρος Δημήτριος Τζούσι Τσινόπουλος, στο ρόλο της Διηάνιρας η σοπράνο Ελίζαμπεθ Σούπ, στον ρόλο της Μακάριας η σοπράνο Στέλλα Παπαθεοδώρου, στο ρόλο του Υλλου και του Προμηθέα ο μπασος Κόφι Χέιφορντ, στο ρολο της Αλκμήνης η Ολα Ράφαλο, μεζο-σοπράνο. Εξάλλου τον ρόλο της Πυθείας ερμήνευσε η Βικτόρια Κορένεβα, μεζο-σοπράνο.
Αφηγήτρια ήταν η Δέσποινα Χρυσοχόου ενώ στο πιάνο έπαιξε ο Τορ Μόρτεν Γκιόσνις. Την διεύθυνση της σκηνής είχαν ο Ηλίας Μάρκου και η Δέσποινα Χρυσοχόου.
PLATIA ATHINON GREEK NIGHTS OLYMPIC FLAME OPERA BY P.KAROUSOS JULY 5,2016 DSC_5019
Η βραδιά της Οπερας έγινε δυνατή χάρη και στην χορηγία του Συλλόγου φίλων της «Ουνέσκο» Πειραιά και νήσων και του προέδρου του κ. Ιωάννη Μαρωνίτη και με την βοήθεια της «Ακαδημίας Μουσικής» του Λόνγκ Αιλαντ Σίτι. Η παραγωγή έγινε απο κοινού απο το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο Τέχνης και την εταιρεία «Πορφύρα».
Τον συντονισμό της παραγωγής και τον πρόλογο για την παράσταση έκανε ο Βασίλης Χρυσοχόος, οποίος κατέχει και τη θέση του διευθυντή στο παράρτημα του Συλλόγου Φίλων της «Ουνέσκο» στη Νέα Υόρκη.
PLATIA ATHINON GREEK NIGHTS OLYMPIC FLAME OPERA BY P.KAROUSOS JULY 5,2016 DSC_5011
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς απο τους χορευτές του λαογραφικού Ομίλου Αμερικής, σε ενα πρόγραμμα που περιελάμβανε χορούς και από την ηπειρωτική αλλά και κυρίως από την νησιώτικη Ελλάδα, δίνοντας έτσι το έναυσμα της καλοκαιρινής περιόδου και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών της πλατείας Αθηνών.
PLATIA ATHINON GREEK NIGHTS OLYMPIC FLAME OPERA BY P.KAROUSOS JULY 5,2016 DSC_4998
Τον συντονισμό των εκδηλώσεων στην Πλατεία Αθηνών έχει αναλάβει ο Πάνος Αδαμόπουλος.
Αλλά την ευθύνη της παρουσίασης έχει ο Τζόρτζ Ντέλης ο οποίος και παρουσίασε στο κοινό τους συντελεστές της Οπερας και κάλεσε όλους να έρθουν στην Πλατεία για να απολαύσουν τα προγράμματα κάθε Τρίτη. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόρια κ. Γιώργος Κίτσιος, ο οποίος και συνεχάρη του συντελεστές της βραδιάς.
Του Φώτη Παπαγερμανού

No comments:

Post a Comment