Sunday, February 22, 2015

Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου σε παγκόσμια πρεμιέρα στον Καναδά

Στης 6 Μαΐου 2005 στο ωραίο Μόντρεαλ του Καναδά η Ελληνική Παροικία εκεί οργάνωσε την παγκόσμια πρώτη της μεγαλειώδους όπερας Η Ολυμπιακή Φλόγα, σημαντικότατο δημιούργημα από τον Ελληνοκαναδό μουσικοσυνθέτη κ. Παναγιώτη Καρούσο. Το έργο παρουσιάστηκε με όλη την μεγαλοπρέπεια στον μνημειώδη καθεδρικό Notre-Dame Basilica, με υπέροχες φωνές, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα υπό την διεύθυνση του μαέστρου Andre Gauthier. Την όπερα προσφώνησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ κ. Ιωάννης Θεοδοσόπουλος. Ανάμεσα στην 3000 θέσεων κατάμεστη αίθουσα παραβρέθηκαν, ο πρώην δήμαρχος του Μόντρεαλ Pierre Bourque, η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ντέρος, η βουλευτής Ελένη Μπακοπανος, ο υπουργός εμπορίου του Καναδά Pierre Pettigrew, και άλλοι παράγοντες της εκεί κοινωνίας. Τα έσοδα της παράστασης παραχωρήθηκαν στα Ελληνικά σχολεία της παροικίας Σωκράτης.
Μετά την όπερα ακολούθησε δεξίωση στο Ελληνικό ξενοδοχείο Neligan. Το έργο και ο συνθέτης καταχειροκροτήθηκαν σε ένα παρατεταμένο standing ovation. Η μουσική δομή της όπερας χαρακτηρίστηκε δραματικότατη με λυρικά ξεσπάσματα, ενώ δεν έλειπαν τα Ελληνικά στοιχεία που σε οδηγούσαν κατευθείαν στις αρχαίες τραγωδίες. Εντυπωσίασε το γεγονός ότι σε μια μοντέρνα όπερα ζει το αθάνατο αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Στην πρώτη πράξη του έργου βρισκόμαστε στο Ολυμπιακό στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο ήρωας Ηρακλής φέρνει την φλόγα και οι πρώτοι αγώνες αρχίζουν.  Στην δεύτερη πράξη ο Ηρακλής ανεβαίνει στον Καύκασο και ελευθερώνει τον Προμηθέα που έφερε την Ολυμπιακή Φλόγα στους ανθρώπους. Στην τρίτη πράξη η Δηιάνειρα στέλνει στον Ηρακλή τον μανδύα με το φίλτρο του Κενταύρου Νέσσου. Η Δηιάνειρα αυτοκτονεί, ο Ηρακλής διατάζει να τον ρίξουν μέσα στην φωτιά να σωθεί από τους πόνους, την τελευταία στιγμή ο Προμηθέας τον ανεβάζει στον Όλυμπο.
Επιτέλους ορίστε ένα Ελληνικότατο έργο που να ενδείκνυται λόγο του θέματος αλλά και της μορφής του, για το χώρο της Επιδαύρου ή του Ηρωδείου. Ο κ. Παναγιώτης Καρούσος διαπρέπει στον Καναδά από τον οποίο έχει βραβευτεί για τα έργα του και την προσφορά του στην τέχνη.

Ανάμεσα στις πολυάριθμες συναυλίες του στον Καναδά, παρουσίασε τα έργα του, Το Πνεύμα της Ελευθερίας, η όπερα Προμηθεύς, το Πιάνο Κονσέρτο για την Ειρήνη και το ορατόριο Το Τραγούδι των Εθνών. (MontrealNews)

No comments:

Post a Comment